Ammattilaisten työkalupankki

Nuorten hoivaajien tunnistamista ja tukemista helpottavat työkalut on kehitetty yhteistyössä Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset ry - FinFamin Kysy Nuorelta-hankkeen kanssa vuosina 2019-2021. Työkalut on kehitetty yhdessä Pohjois-Karjalan ja Varsinais-Suomen alueen koulujen ja sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten kanssa ja hankkeiden toiminnassa olleiden nuorten hoivaajien ja entisten nuorten hoivaajien kokemusten pohjalta.

Nuoren hoivaajan tunnusmerkistö

Tunnusmerkistön on tarkoitus auttaa sinua tunnistamaan nuorista käyttäytymistä ja merkkejä, jotka voivat viitata siihen, että nuoren kotitilanne voi olla kuormittunut perheenjäsenen tai läheisen sairauden tai päihdeongelman vuoksi.

On syytä pitää mielessä, että monenlaisten oireiden ja ongelmien takana voivat olla nuoren perheen tai lähipiirin ongelmat. Nuori hoivaaja tarvitsee ja ansaitsee apuasi. Jokaisella nuorella on oikeus keskustella turvallisen aikuisen kanssa siitä miten kotona menee.

Voit ladata tulostettavan tunnusmerkistön tästä. Jos haluat materiaalit valmiiksi painettuna, voit tilata ne meiltä.

Katso tunnusmerkistön käyttöohje tästä.

Jos tunnistat nuoren hoivaajan, voit keskustella hänen kokemuksistaan alla olevien huolikorttien avulla.

Nuorten hoivaajien huolia-korttipakka

Huolikortteihin on koottu väittämiä lapsilta ja nuorilta, joiden läheinen on sairastunut ja tilanne on kuormittanut nuorta. Korttien tarkoitus on auttaa ammattilaisia kartoittamaan nuoren kantamaa huolta ja kuormitusta, ja toimia luontevana puheeksiottamisen välineenä.

Huolikorttien tavoitteena on myös auttaa nuorta sanoittamaan omia tunteitaan. Joskus tunteiden sanoittaminen voi olla vaikeaa, erityisesti asian ollessa vaikea. Huolikortit myös auttavat nuorta tunnistamaan omia tunteitaan ja kokemuksiaan vertaisten kokemusten avulla.

Voit ladata tulostettavat huolikortit tästä. Jos haluat materiaalit valmiiksi painettuna, voit tilata ne meiltä.

Tulostusohje: Tulostaessasi kortteja, valitse tulostimesi tulostusasetusikkunasta kaksipuoleinen tulostus. Tällöin tiedosto tulostuu oikein ja saat käyttöösi kaksipuoleiset kortit.

Katso huolikorttien käyttöhje tästä.

Tulostettava käyttöohje

YHTEYS: Kirkkokatu 16 c 34, 80100 Joensuu
  •  

Toimintaa tukemassa

Veikkaus Kaikille eväät elämään

Yhteistyössä

Siun Sote Pohjois-Karjalan syöpäyhdistys Ookoo Nuorten Joensuu Pohjois-Karjalan mielenterveyden tuki Jangsterit Finfami Pelastakaa Lapset Perheentalo Muistiluotsi Aksoni ry