KUINKA SINÄ VOIT?

Tiedämme, että se on kysymys, jota sinä harvemmin kuulet. Kun perhettä kohtaa vakava sairaus, vammautuminen tai päihdeongelma, tulee perheen lapsista ja nuorista usein näkymättömiä. Aikuiset harvemmin osaavat kysyä sinulta, miltä tilanne sinusta tuntuu.

"Olen istunut elämäni aikana lukemattomia vuorokausia, jopa viikkoja, ehkä kuukausiakin erilaisissa hoitolaitoksissa, terveyskeskuksissa, sairaaloissa ja kuntoutuskeskuksissa. En muista yhtään kertaa, että minulta olisi kysytty: Miten sinä Kirsi voit?"

Tiedämme myös, että sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmästämme puuttuu malli tunnistaa, tukea ja auttaa sairaan vanhemman lapsia.

Jos saisin palata ajassa taaksepäin, soittaisin sossulle. Eniten ihmettelen sitä, ettei meitä lapsia ole koskaan kuultu esimerkiksi äidin vuosikontrollissa. Äitini tuntien hän menee sinne vuodesta toiseen kertomaan, että kaikki on ihan hyvin eikä mikään ole huonontunut. Joskus olisi voinut kutsua meidät lapset kertomaan omasta näkökulmasta, millaista siellä kotona oikeasti on.

Saatat kokea olevasi hyvin yksin tunteidesi ja kokemustesi kanssa. Voimme kuitenkin vakuuttaa, että et ole. Jos et usko, katso itse.

Suomessa on vähintään 20 000 alaikäistä lasta ja nuorta, joiden elämään vaikuttaa perheenjäsenen, useimmiten vanhemman, sairaus. On arvioitu, että joka neljäs suomalaisista lapsista elää perheissä, joissa vanhemmilla on mielenterveys- tai päihdeongelma. Tämän vuoksi määrä on todennäköisesti huomattavasti suurempi.

Sitäpaitsi, me olemme tukenasi. Olemme aloittaneet tämän projektin auttaaksemme sinua. Jos koska tahansa haluat vertaistukea tai juttuseuraa, olemme täällä. Sähköpostilla, puhelimessa, whatsappissa, livenä.

Tämän lisäksi pyrimme vaikuttamaan myös yhteiskuntaamme ja palvelujärjestelmäämme, jotta kukaan nuori ei jäisi enää yksin kantamaan huolta tai liian suurta vastuuta. ALISA-projekti tekee Pohjois-Karjalassa ennaltaehkäisevää työtä perheiden kanssa, joita on kohdannut sairaus tai muu terveydenongelma. Tuemme sairauden kuormittamaa vanhemmuutta ja autamme perheenjäseniä keskustelemaan sairaudesta perheessä rakentavasti. Koulutamme myös sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia tunnistamaan nuoret hoivaajat ja tukemaan heitä, ja kehitämme heille työkaluja ja toimintamalleja siihen.

Ennen kaikkea, haluamme tulevien vuosien aikana kehittää lapsille ja nuorille erilaisia tukimuotoja. Tavoitteemme on kehittää jokaiselle sopiva tukimuoto - olipa se yksilöllistä keskusteluapua, vertaistukea, leirejä tai vertaistukiryhmiä. Nettipohjaisia tai livenä tapahtuvia tapaamisia. Jos haluat auttaa meitä tehtävässämme, olet sydämellisesti tervetullut mukaan.

Jos haluat jutella kahden kesken: ALISA-kahvit

Jos haluat vertaistukea, tietoa ja yhteisiä pohdintoja: ALISA-nuorten päivät

Jos haluat leirille: ALISA-nuorten leiri

xx Venla, Anne ja Kirsi

Ota yhteyttä

Ota meihin yhteyttä. Me kuuntelemme, tarjoamme sinulle keskusteluapua ja vertaistukea.

*pakollinen kenttä

YHTEYS: Kirkkokatu 16 c 34, 80100 Joensuu
  •  

Toimintaa tukemassa

Veikkaus Kaikille eväät elämään

Yhteistyössä

Siun Sote Pohjois-Karjalan syöpäyhdistys Ookoo Nuorten Joensuu Pohjois-Karjalan mielenterveyden tuki Jangsterit Finfami Pelastakaa Lapset Perheentalo Muistiluotsi Aksoni ry